Novosti
Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Novosti

Medvednica – naša planina

Na naše područje dolaze planinari iz drugih dijelova Hrvatske pa su zainteresirani za pomoć lokalnog društva u razgledu Medvednice. Tako smo 26.11. 2017. dočekali 30-ak planinara HPD „Bršljan-Jankovac“ iz Osijeka te im pokazali put od ugostiteljskog objekta Grofica preko Horvatovih stuba do Pile. Dodatno veselje bio je prvi ovogodišnji snijeg koji je zabijelio vršne dijelove Medvednice.

Kako bi se čim više naših članova moglo uključiti u ovakve i slične akcije, pozivamo zainteresirane da se jave jer nedjeljama ujutro se organiziraju treninzi na relaciji od Pile do Sljemena i natrag sukladno iskazanim interesima članova.

Gupčeva kestenijada 2017.

I ove godine uključili smo se u Gupčevu kestenijadu u Gornjoj Stubici 22.10.2017. (nedjelja). Okupljanje sudionika je oko 11 sati i nakon kraćeg kulturno-umjetničkog programa planirana je  lagana šetnja prema etno-selu Dišeća starina u Slanom Potoku otkuda put vodi u šumu prema izvoru Slanog potoka. Iako smo na putu planirali tražiti ima li kestenja te uživati u prekrasnim jesenskim pejzažima, dosadna kiša koja je uporno lijevala na zacrtani datum 22.10.2017. „pokvarila“ je Gupčevu kestenijadu jer zainteresirane hodače u šumu nismo mogli odvesti dalje od etno-sela Dišeča starina u Slanom Potoku.

 

Obnova kućice se nastavlja

Jesen je, nažalost, zbog obaveza članova društva nekako slabiji dio sezone tako da su jedine aktivnosti bile u kućici na Lojzekovom izvoru gdje su se odrađivali završni radovi uređenja spavaonice na katu kao i čišćenje okoliša kućice.

Capanna Margherita – planinarski dom na 4559 m/nv

Planirani pohod na masiv Monte Rosa odradilo je šestero članova PD „Stubičan“ predvođenih gorskim vodičima Ivicom i Nadom Premrl, kojima su se pridružili jedan član PD „Runolist“ Oroslavje i jedan član PD Matica iz Zagreba. Oni su se uputili u avanturu ispitivanja granica vlastitih sposobnosti i izdržljivosti zacrtavši kao krajnji cilj najvišu planinarsku kuću u Europi, Capannu Margherita na 4559 m nadmorske visine u zoni vječnog snijega i leda na vrhu Punta Gnifetti.
Odlazak u visoke planine može se željeti, planirati, ali sam uspon ovisi o volji vjetra i snijega, magle i oblaka kao i ostalih okolnosti koje mogu dovesti i do odluke da se odustane, ako je potrebno.
Može se reći da je i ovaj put bio planiran na jedan način, a situacija u danim trenucima na terenu diktirala je provedbu. Uz pomoć nekoliko brojki i ukratko rečeno rano ujutro 31. 7.2017. započelo je putovanje do 790 km udaljenog mjesta Alagna Valsesia u Italiji, koje se zbog gužve izazvane prometnom nesrećom na autoputu odužilo te je planirani dolazak u planinarski dom Capanna Gnifetti na 3647 m/nv odgođen za drugi dan. Pružila se iznenadna prilika istražiti piktoreskno mjesto i vrlo posjećeno zimsko odredište za sve ljubitelje freeride skijanja Alagna. Drugog dana po dolasku u dom Capanna Gnifetti napravljena je tura u svrhu aklimatizacije do oko 4100 m/nv koja zbog vrlo guste magle i relativno omekšanog snijega nije bila nimalo laka. Trećeg dana krenulo se prema cilju pohoda. U dva naveza ekipa je praćena neugodnim hladnim i jakim vjetrom uspješno savladala 1011 m uspona, stigla preko prijelaza Lisjoch do Capanne Margherita i postavila naljepnicu PD „Stubičan“.

Iako izgleda da je silazak lakši dio, ponovno su se neugodan vjetar i nanosi ledenih kuglica pobrinuli da testiraju izdržljivost planinara. Iscrpljeni visinom trebali su se pošteno potruditi da održe koncentraciju i prate nove ledenjačke pukotine koje su se pri silasku pojavljivale. No, kao da se i nebo zadnjeg dana smilovalo, podarilo je nekoliko sunčanih trenutaka koji su omogućili da se svima uloženi trud višestruko nagradi prekrasnim snježnim pejzažima, nepreglednom bjelinom ispresijecanom šiljastim kamenim vrhovima koja oduzima dah. Po prespavanoj noći u Capanni Gnifetti i nakon druženja s doajenom hrvatskog alpinizma Vladimirom Dadom Mesarićem koji se sa svojom ekipom također tu nalazio, rano ujutro zadnjeg dana puta 4.8.2017. ekipa u sastavu: Ivica i Nada Premrl, Ines Krušelj-Vidas i Robert Vidas, Hrvoje Dolenec, Ninoslav Čirjak, Nevenko Kraševac i Željko Marić krenula je i sretno stigla puna dojmova natrag u Hrvatsku.

fotografija preuzeta: http://copperconcept.org/en/references/queen-margherita-observatory-and-hut-monte-rosa-italy#&gid=1&pid=12 

fotografija preuzeta: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Capanna_Giovanni_Gnifetti.JPG

Pohod na Grintovec

Uspjeli smo se organizirati i čak 16 planinara odradilo je 8. i 9. 07.2017. uspon na Grintovec – (2558 m) najviši vrh Kamniško-Savinjskih Alpi, kojeg neki još nazivaju i njihovim kraljem. Grintovec je poznat po svojim prekrasnim vidicima s vrha, dok je Cojzova koča na Kokrskem sedlu udoban planinarski dom u kojem smo prespavali. Uspon na vrh odradili smo u dvije skupine – hodačkoj i penjačkoj tako da smo uspjeli zadovoljiti različite afinitete.

Vesela atmosfera, intezivan pljusak na pola puta do kuće prema nevjerojatno točnoj prognozi i prekrasni pejzaži koji kao da su bili još oštriji zbog kišom ispranog zraka obilježili su ovaj pohod. Bolove u mišićima već smo zaboravili, ostaje ponos zbog odrađenog uspona i pregršt prekrasnih fotografija.

 

 

Biciklijada 2017.

Članovi PD Stubičan sudjelovali u biciklijadi “Z beciklinom vu školu” koja je održana 11.06.2017.

Biciklijada je održana povodom izgradnje biciklističkog parkirališta ispred OŠ Donja Stubica.

Više fotki ovdje:

Zimski pohod na Bjelolasicu

Odazvali smo se pozivu HPD ” Bijele stijene ” Mrkopalj koji je organizirao 18. tradicionalni zimski uspon na Bjelolasicu – 18. 02. 2017.god.

Slike govore više od riječi:

Dosad najbrojniji pohod Stazama Gupčevih puntara

Upravo ovogodišnji 47. pohod Stazama Gupčevih puntara bio je osobito uspješan te je time pridonio vidljivosti našeg društva u zajednici. Naime, 11. veljače 2017. na pohodu je bilo rekordnih 205 sudionika, a sudjelovalo je i 30-ak planinara iz susjedne Slovenije, iz Ptuja i Slovenskih Konjica. Osim solidnog odaziva zagorskih planinarskih društava (iz Belca, Zaboka, Pregrade) već tradicionalno prisutni bili su i članovi društva MIV iz Varaždina, zatim ove godine i članovi PD Izvor iz Sv. Ivana Zeline, PD Lipa iz Lipika, PD Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, PD iz Ivanca, a za poveću grupu planinara iz PD Matica Zagreb i PD Naftaplin Zagreb koji su stigli turističkim vlakom organizirana je skraćena trasa pohoda kako bi na vrijeme stigli na inscenaciju bitke koju organiziraju članovi Družbe vitezova zlatnog kaleža. Ugostiti sve i pobrinuti se da se svi osjećaju dobrodošli tražilo je popriličan angažman članova domaćeg društva koji su se u velikom broju odazvali i pomogli u organizaciji. Sudionici pohoda ocijenili su atraktivnom i zanimljivom kružnu stazu od centra Donje Stubice padinama okolnih bregova do Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici te rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu natrag do donjostubičkog poprišta uprizorenja velike bitke, a domaćinstvo i organizaciju su posebno pohvalili.

Tehnička obavijest

Drage planinarke i planinari,

Uz velike isprike zbog neredovitog izvještavanja na mrežnim stranicama do kojih je došlo zbog tehničkih poteškoća, nastojat ćemo u nekoliko kraćih objava nadoknaditi propušteno i najaviti sljedeća događanja.

Poziv na izbornu sjednicu Skupštine

POZIV NA IZBORNU SJEDNICU SKUPŠTINE PD „STUBIČAN

Temeljem odluke Izvršnog odbora PD „Stubičan“ na sjednici održanoj 6.1.2017., sukladno članku 26. Statuta sazivam Izbornu sjednicu Skupštine PD „Stubičan“ koja će se održati u subotu 28.1.2017. u 17 sati u prostorijama Stub-kluba, Toplička 7, Donja Stubica.

Za sjednicu se predlaže sljedeći

Dnevni red:

 1. Pozdrav predsjednice i prijedlog radnog predsjedništva (3 člana)
 2. Izbor verifikacijskog povjerenstva, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika
 3. Izvješće verifikacijskog povjerenstva
 4. Izvješće o radu PD“Stubičan” u 2016.g.
 5. Financijsko izvješće PD“Stubičan” u 2016.g.
 6. Izvješće Nadzornog odbora i izvješće Suda časti
 7. Rasprava o izvješćima – usvajanje izvješća
 8. Prijedlog plana rada PD“Stubičan” u 2017.godini
 9. Rasprava o prijedlogu i usvajanje plana rada za 2017.
 10. Razrješenje dosadašnjih obnašatelja dužnosti u PD „Stubičan”
 11. Izbor novih obnašatelja dužnosti u Društvu
 12. Dogovor za 47. Pohod Stazama Gupčevih puntara – zaduženja članova
 13. Razno

Nakon sjednice moći ćete uplatiti članarinu za 2016. i dobiti markicu za tekuću godinu.

U Donjoj Stubici, 14.1.2017.

Predsjednica PD „Stubičan“:

Ines Krušelj-Vidas