Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Novosti

Volonterska akcija i aktivnost “Kaj na planinarskim stazama”

U subotu 6.5. 2023  dvadesetak volontera članova udruge Kajkaviana i PD “Stubičan”  odazvalo se na volontersku akciju čišćenja planinarske kuće kod Lojzekovog izvora. Akcija je uključivala uređenje okućnice, pripremu drva i pospremanje drva za sljedeću sezonu grijanja, čišćenje krova i zamjenu oštećenih crijepova na krovu.
Akcija je završena u veselom tonu- nastupima stand-up komičara i glazbenika pod nazivom Kaj na planinarskim stazama. Oba događaja odrađena su u sklopu projekta Spojkaj – Spoji se za KAJ, u suradnji s udrugom Kajkaviana.

Kako smo prohodali Biokovo…

Točno godinu dana nakon uspona na najviši vrh Hrvatske na Dinari, 29.4.2023. krenulo je 15 članova našeg društva na Biokovo. Na turu se krenulo sa sjevera prema jugu, s kontinenta prema obali (nakon polaska iz Stubice u 4 ujutro u subotu), od Milića preko najviše točke na Sv.Juri (visinom drugi vrh naše zemlje 1762 mnv) i planinarske kuće Pod Svetim Jurom te preko Sedmine do planinarske kuće Slobodan Ravlić-Lokva prema Borovcu i Malom Borovcu do spuštanja na makadamsku cestu prema Bastu (ukupno 18.3km, malo iznad 1500m uspona i malo iznad 1600m u silasku).

    

Svi su članovi “ekipe Biokovo 2023” odradili punu i vrlo zahtjevnu rutu što smo i prigodno proslavili. Drugog dana veći dio ekipe je uživao u suncu, kavici, sladoledu, terasama i plaži Baške Vode, a nekoliko penjača okušalo se u slobodnom penjanju na penjačkim smjerovima penjališta Smokvena iznad Basta.

Biokovo nas je oduševilo – i imamo novi cilj – Sv.Ilija i malo više vremena na penjalištu.

Članovi PD “Stubičan” u ekološkoj akciji

Planinari PD “Stubičan” dokazano su vrijedni volonteri te su se i ove godine odazvali pozivu Javne ustanove Park prirode Medvednica te 18.3.2023. očistili divlje odlagalište smeća u Svetom Mateju na putu prema Plasišču. Nikako se, iz godine u godinu, ne možemo načuditi količini smeća kojeg su neodgovorni ljudi u stanju bez grižnje savjesti iskrcati u šumi – i to u parku prirode!

Naš novi vodič uspješno odradio prvi samostalni izlet

U nedjelju 12.3.2023. naš novi vodič Tomislav organizirao je pohod na Japetić kao kružnu turu od Šoićeve kuće preko Lipovec grada, vrha Rancerje, Stražnika, okrijepe na planinarskom domu Žitnica, slijedi Japetić, pa povratak u dolinu. Rutu od oko 14km uspješno su savladali sudionici pohoda, a vesela lica dokazuju zadovoljstvo sudjelovanjem na ovogodišnjem prvom pohodu “malo dalje od Stubice i naše domaće  planine Medvednice”. Veselimo se budućim novim pohodima…

53. pohod Stazama Gupčevih puntara – najposjećeniji do sada

Dana 11. veljače 2023. održan je 53. pohod Stazama Gupčevih puntara, najposjećeniji do sada – bilo je oko 300 sudionika svih dobnih kategorija (od 6 do 90 godina), iz mnogih zagorskih planinarskih društava – Pregrada, Zabok, Konjščina, Radoboj, Zlatar, Krapina, ali iz Sesveta, Varaždina, Ivanca, Markuševca, Zagreba te iz Ptuja i Ljubljane.

Sudionici nisu mogli prestati s pohvalama domaćinu PD “Stubičan” koji je pohod organizirao, aktivno uključivši 30 članova Društva koji su pomogli u osiguranju tako velike skupine hodača, pobrinuli se za okrepu na početku i u pauzi pohoda te prvenstveno osmislili rutu zagorskim bregima svima na zadovoljstvo i veselje.
Poveznica na fotografije s pohoda za koje je zaslužan Ivan Dolić.

Održana svečana i redovna sjednica Skupštine PD “Stubičan”

U ugodnoj atmosferi restorana Rody u Gornjoj Stubici 27.1.2023. uz prisustvo dragih gostiju i 60 članova Društva održana je svečana i redovna sjednica Skupštine PD “Stubičan”.

Nakon pregleda postignuća i uspjeha,  uručene su zahvalnice pojedincima i pravnim osobama koje su u zadnjih desetak godina aktivno djelovali, surađivali i dali velikodušnu podršku radu PD „Stubičan“: iskusnim članovima Društva Ivici i Nadi Premrl, Franji i Mirici Sinković, zatim Nikoli Gospočiću-gradonačelniku Donje Stubice, Darku Berljaku – predsjedniku HPS-a i pročelniku HGSS stanice Zlatar Bistrica, Tomislavu Zrinskom – pročelniku komisije za školovanje HPS-a, Davoru Rogini – pročelniku Stanice planinarskih vodiča Zagorje,  Mariu Musulinu, Alenu Križaniću, Borisu Lackoviću, Luki Grabušiću (koji su bili osobito angažirani oko projekta izgradnje  penjačke stijene), Nikoli Sinkoviću (za grafički dizajn), Andriji Piškoviću, Ivanu Ribiću (obojici za obnovu planinarske kuće kod Lojzekovog izvora), Nenadu Joviću (iz Duranga – za penjački kup); pravnim osobama za donacije prilikom izgradnje penjačke stijene: Trgostil, EPO, Orometal, Salvus, Metalis; Službeni glasnik-Krapina, institucijama s područja grada Donje Stubice i Gornje Stubice za suradnju: Sportskoj zajednici Grada Donja Stubica, Stanici planinarskih vodiča Zagorje, Turističkoj zajednici Gupčev kraj, KUD-u  Matija Gubec Gornja Stubica, Radiju Stubica, Dragutinu Lončaru – Stubički glasnik, Jeleni Klanjčić- Zagorski list;  izuzetno aktivnim članovima volonterima: Danielu Kurenu, Draganu Pavloviću, Hrvoju Dolencu, Robertu Vidasu, Ivici Premrlu.

PD „Stubičan“ osnovano je 4. kolovoza 1952. godine, a trenutno je učlanjeno rekordnih 122 člana, od toga 4 umirovljenika, 35 juniora i  83 seniora (62M i 60Ž članova). Više o aktivnostima Društva u zadnjih 10 godina pogledajte u filmu kojeg je pripremio Robert Vidas – film.

Tijekom 2022. održane su brojen aktivnosti: 16 planinarskih, 97 penjačkih, 3 predavanja, sudjelovanje na izložbi, sudjelovanje u 2 gradska događanja, akcija čišćenja Medvednice, suradnja s udrugom Kajkaviana u projektu SPOJKAJ, organizacija prvog penjačkog natjecanja u Donjoj Stubici – suradnji s Sportskim penjačkim klubom Durango iz Zagreba održan je Durango-Stubičan Open kup za penjače mlađih kategorija, školovanje jednog člana za vodiča, nabava opreme.

U izazovu 70.000 metara visinskih uspona koji je ostvaren u kolovozu, ali se nastavilo s prikupljanjem visinskih metara i ukupno je do kraja obljetničke godine prikupljeno 125 456 m što je PD „Stubičan“ lansiralo u Zemljinu termosferu koja se smatra početkom svemira! Više o toj aktivnosti pogledajte na prezentaciji koju je pripremio Robert Vidas – 70 000 m prezentacija

Najava redovne i svečane sjednice Skupštine PD “Stubičan”

POZIV NA SVEČANU SJEDNICU SKUPŠTINE PD „STUBIČAN

Temeljem odluke Izvršnog odbora PD „Stubičan“ na sjednici održanoj online 30.12.2022.,

sukladno članku 26. Statuta predsjednica saziva Svečanu sjednicu Skupštine PD „Stubičan“

koja će se održati 27.1.2023. (petak) u restoranu Rody u Gornjoj Stubici s početkom u 19 sati.

Sve materijale potrebne za redovnu izvještajnu sjednicu Skupštinu Društva članovi će primiti mailom 15.siječnja 2023.

Pisani komentari i primjedbe primaju se odgovorom na poslani mail od ponedjeljka 16.1.2023 do nedjelje 22. siječnja 2023. Glasovanje o predloženim točkama dnevnog reda obavit će se uživo na sjednici Skupštine.

 

Uspješno održano prvo penjačko natjecanje u sportskom penjanju: Durango-Stubičan open

Planinarsko društvo „Stubičan“ organiziralo je 18.12.2022. u suradnji sa Sportsko penjačkim klubom Durango iz Zagreba prvo penjačko natjecanje u sportskom penjanju na penjačkoj stijeni u gradskoj dvorani u Donjoj Stubici.

Natjecanje je bilo organizirano za mlađe dobne kategorije: mlađi cicibani/mlađe cicibanke do 8 godina, cicibani/cicibanke do 10 godina i mlađi kadeti/mlađe kadetkinje do 12 godina. Penjale su se po dvije discipline: brzinsko i težinsko penjanje. Ukupno je bilo prijavljeno 48, a nastupilo 46 natjecatelja iz sljedećih klubova: SPK Bastion iz Osijeka, SPK Direkt iz Lepoglave, SPK Durango iz Zagreba, SPK Fothia iz Zagreba, PD „Stubičan“ iz Donje Stubice, SPK Vertikal iz Varaždina.

Svi su natjecatelji pohvaljeni, a rangirana su prva tri plasirana u svakoj kategoriji. Članovima PD „Stubičan“ ovo je bilo prvo natjecanje na kojem su sudjelovali. Nastupilo je sedmero natjecatelja koji su ukupno osvojili 6 medalja. Zlatne i srebrne medalje osvojili su Karlo Pavlović i Mateo Pavlović, dvije brončane medalje osvojila je Tia Dolić. Uz njih na natjecanju su nastupili naši članovi: Vida Kuren, Franka Belinić, Petar Hren i Jakov Korpar.

Posebne pohvale dobili su i organizatori natjecanja koji su uložili posebne napore da se čitav događaj organizira, a sve je, prema riječima sudionika, proteklo u najboljem redu.

Predavanje Mateja Perkova

Povodom 70. obljetnice našeg društva imali smo veliko zadovoljstvo u petak 2.12.2022. ugostiti planinara i putopisca Mateja Perkova. Iz riznice njegovih iskustava i zanimljivih putovanja, ovog smo puta imali priliku popratiti ekspediciju „From sea to summit – Damavand 2017“.

Zanimljivo putovanje u daleki Iran osmišljeno sukladno njegovim principima putovanja (mora biti financijski prihvatljivo i od početne do završne planirane točke isključivo se hoda), Matej nam je prikazao naglašavajući kako je za njega najvažnije bilo što je osobno iskusio susretljivost i dobrotu stanovnika te drevne zemlje.

Mjesec dana provedenih u Iranu bilo je dovoljno kako bi se najviši azijski vulkan (5671 m) ispenjao od obale Kaspijskog mora, najvećeg na svijetu. Na svom putu koji je počeo od pješčane plaže Matej je prolazio kroz džunglu, polja riže, planine i veličanstveni kanjon Haraz, iskusio je ritam milijunskog Teherana, degustirao lokalne specijalitete i spoznao zašto Iranci posebno simpatiziraju Hrvate.

Predavanje je bilo popraćeno mnoštvom atraktivnih fotografija, a posjetitelji su mogli nabaviti neke naslove iz njegove putopisne zbirke te najnoviju knjigu: planinarsku početnicu namijenjenu djeci „Planina mi je najdraža škola“.