Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Novosti

Održana svečana i redovna sjednica Skupštine PD “Stubičan”

U ugodnoj atmosferi restorana Rody u Gornjoj Stubici 27.1.2023. uz prisustvo dragih gostiju i 60 članova Društva održana je svečana i redovna sjednica Skupštine PD “Stubičan”.

Nakon pregleda postignuća i uspjeha,  uručene su zahvalnice pojedincima i pravnim osobama koje su u zadnjih desetak godina aktivno djelovali, surađivali i dali velikodušnu podršku radu PD „Stubičan“: iskusnim članovima Društva Ivici i Nadi Premrl, Franji i Mirici Sinković, zatim Nikoli Gospočiću-gradonačelniku Donje Stubice, Darku Berljaku – predsjedniku HPS-a i pročelniku HGSS stanice Zlatar Bistrica, Tomislavu Zrinskom – pročelniku komisije za školovanje HPS-a, Davoru Rogini – pročelniku Stanice planinarskih vodiča Zagorje,  Mariu Musulinu, Alenu Križaniću, Borisu Lackoviću, Luki Grabušiću (koji su bili osobito angažirani oko projekta izgradnje  penjačke stijene), Nikoli Sinkoviću (za grafički dizajn), Andriji Piškoviću, Ivanu Ribiću (obojici za obnovu planinarske kuće kod Lojzekovog izvora), Nenadu Joviću (iz Duranga – za penjački kup); pravnim osobama za donacije prilikom izgradnje penjačke stijene: Trgostil, EPO, Orometal, Salvus, Metalis; Službeni glasnik-Krapina, institucijama s područja grada Donje Stubice i Gornje Stubice za suradnju: Sportskoj zajednici Grada Donja Stubica, Stanici planinarskih vodiča Zagorje, Turističkoj zajednici Gupčev kraj, KUD-u  Matija Gubec Gornja Stubica, Radiju Stubica, Dragutinu Lončaru – Stubički glasnik, Jeleni Klanjčić- Zagorski list;  izuzetno aktivnim članovima volonterima: Danielu Kurenu, Draganu Pavloviću, Hrvoju Dolencu, Robertu Vidasu, Ivici Premrlu.

PD „Stubičan“ osnovano je 4. kolovoza 1952. godine, a trenutno je učlanjeno rekordnih 122 člana, od toga 4 umirovljenika, 35 juniora i  83 seniora (62M i 60Ž članova). Više o aktivnostima Društva u zadnjih 10 godina pogledajte u filmu kojeg je pripremio Robert Vidas – film.

Tijekom 2022. održane su brojen aktivnosti: 16 planinarskih, 97 penjačkih, 3 predavanja, sudjelovanje na izložbi, sudjelovanje u 2 gradska događanja, akcija čišćenja Medvednice, suradnja s udrugom Kajkaviana u projektu SPOJKAJ, organizacija prvog penjačkog natjecanja u Donjoj Stubici – suradnji s Sportskim penjačkim klubom Durango iz Zagreba održan je Durango-Stubičan Open kup za penjače mlađih kategorija, školovanje jednog člana za vodiča, nabava opreme.

U izazovu 70.000 metara visinskih uspona koji je ostvaren u kolovozu, ali se nastavilo s prikupljanjem visinskih metara i ukupno je do kraja obljetničke godine prikupljeno 125 456 m što je PD „Stubičan“ lansiralo u Zemljinu termosferu koja se smatra početkom svemira! Više o toj aktivnosti pogledajte na prezentaciji koju je pripremio Robert Vidas – 70 000 m prezentacija

Najava redovne i svečane sjednice Skupštine PD “Stubičan”

POZIV NA SVEČANU SJEDNICU SKUPŠTINE PD „STUBIČAN

Temeljem odluke Izvršnog odbora PD „Stubičan“ na sjednici održanoj online 30.12.2022.,

sukladno članku 26. Statuta predsjednica saziva Svečanu sjednicu Skupštine PD „Stubičan“

koja će se održati 27.1.2023. (petak) u restoranu Rody u Gornjoj Stubici s početkom u 19 sati.

Sve materijale potrebne za redovnu izvještajnu sjednicu Skupštinu Društva članovi će primiti mailom 15.siječnja 2023.

Pisani komentari i primjedbe primaju se odgovorom na poslani mail od ponedjeljka 16.1.2023 do nedjelje 22. siječnja 2023. Glasovanje o predloženim točkama dnevnog reda obavit će se uživo na sjednici Skupštine.

 

Uspješno održano prvo penjačko natjecanje u sportskom penjanju: Durango-Stubičan open

Planinarsko društvo „Stubičan“ organiziralo je 18.12.2022. u suradnji sa Sportsko penjačkim klubom Durango iz Zagreba prvo penjačko natjecanje u sportskom penjanju na penjačkoj stijeni u gradskoj dvorani u Donjoj Stubici.

Natjecanje je bilo organizirano za mlađe dobne kategorije: mlađi cicibani/mlađe cicibanke do 8 godina, cicibani/cicibanke do 10 godina i mlađi kadeti/mlađe kadetkinje do 12 godina. Penjale su se po dvije discipline: brzinsko i težinsko penjanje. Ukupno je bilo prijavljeno 48, a nastupilo 46 natjecatelja iz sljedećih klubova: SPK Bastion iz Osijeka, SPK Direkt iz Lepoglave, SPK Durango iz Zagreba, SPK Fothia iz Zagreba, PD „Stubičan“ iz Donje Stubice, SPK Vertikal iz Varaždina.

Svi su natjecatelji pohvaljeni, a rangirana su prva tri plasirana u svakoj kategoriji. Članovima PD „Stubičan“ ovo je bilo prvo natjecanje na kojem su sudjelovali. Nastupilo je sedmero natjecatelja koji su ukupno osvojili 6 medalja. Zlatne i srebrne medalje osvojili su Karlo Pavlović i Mateo Pavlović, dvije brončane medalje osvojila je Tia Dolić. Uz njih na natjecanju su nastupili naši članovi: Vida Kuren, Franka Belinić, Petar Hren i Jakov Korpar.

Posebne pohvale dobili su i organizatori natjecanja koji su uložili posebne napore da se čitav događaj organizira, a sve je, prema riječima sudionika, proteklo u najboljem redu.

Predavanje Mateja Perkova

Povodom 70. obljetnice našeg društva imali smo veliko zadovoljstvo u petak 2.12.2022. ugostiti planinara i putopisca Mateja Perkova. Iz riznice njegovih iskustava i zanimljivih putovanja, ovog smo puta imali priliku popratiti ekspediciju „From sea to summit – Damavand 2017“.

Zanimljivo putovanje u daleki Iran osmišljeno sukladno njegovim principima putovanja (mora biti financijski prihvatljivo i od početne do završne planirane točke isključivo se hoda), Matej nam je prikazao naglašavajući kako je za njega najvažnije bilo što je osobno iskusio susretljivost i dobrotu stanovnika te drevne zemlje.

Mjesec dana provedenih u Iranu bilo je dovoljno kako bi se najviši azijski vulkan (5671 m) ispenjao od obale Kaspijskog mora, najvećeg na svijetu. Na svom putu koji je počeo od pješčane plaže Matej je prolazio kroz džunglu, polja riže, planine i veličanstveni kanjon Haraz, iskusio je ritam milijunskog Teherana, degustirao lokalne specijalitete i spoznao zašto Iranci posebno simpatiziraju Hrvate.

Predavanje je bilo popraćeno mnoštvom atraktivnih fotografija, a posjetitelji su mogli nabaviti neke naslove iz njegove putopisne zbirke te najnoviju knjigu: planinarsku početnicu namijenjenu djeci „Planina mi je najdraža škola“.

70. obljetnica – Održano predavanje o usponu na Kilimanjaro

Za sve one koji, nažalost, nisu bili na zanimljivom predavanju Nade Premrl o ekspediciji na Kilimanjaro 11.11.2022. kojim obilježavamo 70. rođendan našeg društva objavljujemo nekoliko fotografija. No, prava iskustva dijelila su se uživo jer su se Nadi na kraju predavanja s nekoliko “štikleca” pridružili sudionici pohoda Danko Puščenik i Mladen Obrdalj.

Jesenski pohodi PD “Stubičan”

Kako vrijeme brzo prolazi, stignemo samo ostaviti kratki zapis i nekoliko fotografija kao dokaz o održanim aktivnostima:

U subotu 8.10.2022. išlo se na Papuk: od planinarskog doma Jankovac krenulo se kružnom stazom s usponom na vrh Ivačka glava.

Subota 5.11. bila je rezervirana za Samoborsko gorje i vrh Plešivica (Čerga) s kružnim putem od planinarskog doma Maks Plotnikov na Okiću – neizostavna Dragojlina staza, ovaj puta…

Staza sedam slapova – pohod iz kampa Medveja

Tradicionalno dvodnevno druženje i pohod koji kreće iz kampa Medveja pokraj Lovrana i ove je godine okupilo članove PD “Stubičan” u lijepom broju – 30 sudionika. Iako vremenske prilike 24. i 25. rujna 2022. nisu bile tako povoljne kao prošle godine, uspjeli smo odraditi planirani pohod na kružnu stazu “Sedam slapova”. Na stranu činjenica da su svi slapovi presušili, ipak nam je bilo ugodno i staza je bila baš relaksirajuća. Nekoliko fotografija da zainteresiraju one koji nisu bili.

 

PD „Stubičan“ na Vihoraškom putu

Čak 19 članova PD „Stubičan“ dobnih kategorija koje pokrivaju pola stoljeća (a počinju sa sedam godina) uputilo se 4. rujna 2022. u strogi rezervat prirode Bijele i Samarske stijene. Polazna točka bila je u šumi poslije sela Tuk.

Vodič Hrvoje planirao je kružnu stazu kojom smo najprije posjetili Bijele stijene, a zatim krenuli Vihoraškim putem prema Samarskim stijenama. Kako je riječ o najzahtjevnijoj planinarskoj ruti u Hrvatskoj i s obzirom na broj osoba u grupi bilo je jako teško planirati koliko će se stići obići u jednom danu. Uspjelo se vidjeti puno toga jer je grupa savladavši kakvih 13-ak kilometara uspjela uživati na vrhu Bijelih stijena, posjetiti novo sklonište Miroslav Hirtz te kroz Ljusku stigla do Ratkovog skloništa.  Za užitak u netaknutoj prirodi savladana je zahtjevna staza, a i vrijeme nas je poslužilo jer je ugodan ne suviše vruć dan bez kiše upravo idealan za planinarske aktivnosti.

Ostalo je za sljedeću godinu obići Samarske stijene pa se nadamo da će ovih nekoliko fotografija potaknuti naše ostale članove da se dogodine pridruže na tom pohodu.

Pohod na Castor (4226 mnv)

Četvero članova PD „Stubičan“ s iskustvom u visokom gorju i petero bez takvog iskustva uputili su se ovog ljeta u avanturu upoznavanja s četititisućnjakom Castor u masivu Monte Rosa. Ovaj puta odabran je put iz doline Gressoney La Trinite. Bila je to zahtjevna ruta u kojoj se trebalo savladati 886 visinskih metara, ali na nadmorskoj visini od 2725 do 3585 i to nakon cjelodnevnog puta (dodatno usporenog zbog višesatnog čekanja u zastoju na talijanskom autoputu zbog prometne nesreće).

Bez obzira na sve, užitak u planinskim pejzažima i stjenovitim liticama koje su upornošću sudionika pohoda savladane ne može se opisati pa čak niti dočarati fotografijama. Prenoćilo se u domu Quintino Sella al Felik i prema vrhu se uputilo sedmero članova pošteđenih visinske bolesti. Iako je prijeđena granica od 4 tisuće (Colle del Felik), vrh će ipak čekati neki novi pokušaj jer je situacija na terenu bila isuviše riskantna na jednom dijelu puta pa su penjači, uzevši u obzir sve okolnosti na terenu, mudro odlučili ne izlagati se pretjeranom riziku.

Pohod je bio uspješan jer su se savladavale tehnike kretanja u visokom gorju u pojasu vječnog snijega i leda, organiziran je bez dodatne pomoći profesionalnih vodiča i ispunio je očekivanja sudionika koji nisu bili striktno fokusirani na osvajanje vrha već na iskustvo boravka u visokom gorju. Osim toga, ali i ne manje važno za ovu godinu – osvojen je popriličan broj visinskih metara za potrebe obilježavanja 70. obljetnice postojanja Društva.

 

SPOJKAJ – spoji se za Kaj

PD “Stubičan” partner je udruzi Kajkaviana u realizaciji projekta SPOJKAJ-spoji se za Kaj za čiju su provedbu sredstva osigurana u okviru javnog poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Projekt ukupne vrijednosti 465.998,32 kn sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge. Od kraja svibnja pa tijekom sljedećih 15 mjeseci odvijat će se niz zanimljivih aktivnosti kojima se planira osnažiti navedene udruge za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima i vezanim uz dobro upravljanje te unaprijediti njihove kapacitete za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Jedna planirana aktivnost nosi naziv Kaj na planinarskim stazama. Očekujemo je s nestrpljenjem!

Sve podatke o projektu i aktivnostima koje su planirane možete pronaći na stranici projekta Spojkaj.