Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Capanna Margherita – planinarski dom na 4559 m/nv

Planirani pohod na masiv Monte Rosa odradilo je šestero članova PD „Stubičan“ predvođenih gorskim vodičima Ivicom i Nadom Premrl, kojima su se pridružili jedan član PD „Runolist“ Oroslavje i jedan član PD Matica iz Zagreba. Oni su se uputili u avanturu ispitivanja granica vlastitih sposobnosti i izdržljivosti zacrtavši kao krajnji cilj najvišu planinarsku kuću u Europi, Capannu Margherita na 4559 m nadmorske visine u zoni vječnog snijega i leda na vrhu Punta Gnifetti.
Odlazak u visoke planine može se željeti, planirati, ali sam uspon ovisi o volji vjetra i snijega, magle i oblaka kao i ostalih okolnosti koje mogu dovesti i do odluke da se odustane, ako je potrebno.
Može se reći da je i ovaj put bio planiran na jedan način, a situacija u danim trenucima na terenu diktirala je provedbu. Uz pomoć nekoliko brojki i ukratko rečeno rano ujutro 31. 7.2017. započelo je putovanje do 790 km udaljenog mjesta Alagna Valsesia u Italiji, koje se zbog gužve izazvane prometnom nesrećom na autoputu odužilo te je planirani dolazak u planinarski dom Capanna Gnifetti na 3647 m/nv odgođen za drugi dan. Pružila se iznenadna prilika istražiti piktoreskno mjesto i vrlo posjećeno zimsko odredište za sve ljubitelje freeride skijanja Alagna. Drugog dana po dolasku u dom Capanna Gnifetti napravljena je tura u svrhu aklimatizacije do oko 4100 m/nv koja zbog vrlo guste magle i relativno omekšanog snijega nije bila nimalo laka. Trećeg dana krenulo se prema cilju pohoda. U dva naveza ekipa je praćena neugodnim hladnim i jakim vjetrom uspješno savladala 1011 m uspona, stigla preko prijelaza Lisjoch do Capanne Margherita i postavila naljepnicu PD „Stubičan“.

Iako izgleda da je silazak lakši dio, ponovno su se neugodan vjetar i nanosi ledenih kuglica pobrinuli da testiraju izdržljivost planinara. Iscrpljeni visinom trebali su se pošteno potruditi da održe koncentraciju i prate nove ledenjačke pukotine koje su se pri silasku pojavljivale. No, kao da se i nebo zadnjeg dana smilovalo, podarilo je nekoliko sunčanih trenutaka koji su omogućili da se svima uloženi trud višestruko nagradi prekrasnim snježnim pejzažima, nepreglednom bjelinom ispresijecanom šiljastim kamenim vrhovima koja oduzima dah. Po prespavanoj noći u Capanni Gnifetti i nakon druženja s doajenom hrvatskog alpinizma Vladimirom Dadom Mesarićem koji se sa svojom ekipom također tu nalazio, rano ujutro zadnjeg dana puta 4.8.2017. ekipa u sastavu: Ivica i Nada Premrl, Ines Krušelj-Vidas i Robert Vidas, Hrvoje Dolenec, Ninoslav Čirjak, Nevenko Kraševac i Željko Marić krenula je i sretno stigla puna dojmova natrag u Hrvatsku.

fotografija preuzeta: http://copperconcept.org/en/references/queen-margherita-observatory-and-hut-monte-rosa-italy#&gid=1&pid=12 

fotografija preuzeta: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Capanna_Giovanni_Gnifetti.JPG