Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Održan 46. tradicionalni planinarski pohod stazama Gupčevih puntara

U organizaciji PD „Stubičan“ 13. veljače 2016. održan je 46. tradicionalni planinarski pohod stazama Gupčevih puntara. Pohod se organizira na dan inscenacije velike završne bitke Seljačke bune koju priređuju Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica Gupčev kraj,  prošle godine nagrađene nagradom za najbolji turistički događaj u kategoriji…

Vjerojatno je turistička atrakcija potaknula planinare na dolazak, ali pravi sportski i planinarski duh pokazali su svi sudionici koji su se ujutro okupili jer bi jutarnji snijeg i kiša zasigurno pokolebali manje motivirane. Da sreća prati hrabre pokazalo se još jednom jer je nakon kišovitog jutra osvanuo prekrasan sunčani dan i tako je nagrađeno stotinjak sudionika pohoda. Najbrojniji su bili Karlovčani, članovi :::: Osmica (47 sudionika), a sudjelovali su još članovi PD MIV Varaždin, PD Kapela Zagreb, PD iz Zlatar Bistrice, nekoliko planinara iz Čakovca i domaćini.

Obilazeći stubička sela i zaseoke u kojima su nekad davno puntari skupljali svoju vojsku, sudionici pohoda za zagrijavanje prije glavnog događaja dana vidjeli su etno imanje Hiže na bregu, rodnu kuću Matije Gupca, i, naravno, posjetili jedinog živog svjedoka bune – Gupčevu lipu te dvorac Stubički Golubovec. Na pojedinim stanicama domaćini su priredili okrepu i uz čašicu razgovora upoznavali goste sa znamenitostima svoga kraja.

Vrativši se na vrijeme u centar Donje Stubice planinari su se priključili mnoštvu koje je krenulo do mjesta na kojem je priređen događaj oživljavanja povijesti. Susrećući putem „mrtve i ranjene“ sudionike bitke ponovno su se pitali: Zakaj smo se zdigli? Gde je pravica?, a s vremena na vrijeme zaorio se glasan povik mnoštva: Buna trajeee!

Nakon spektakularne bitke u kojoj je ove godine u žaru borbe i bilo ne samo glumljenih povreda, svi zainteresirani mogli su ostati na zabavnom programu uz domaće rock sastave.

Tradicionalni planinarski pohod stazama Gupčevih puntara na ovaj se način profilirao kao jedan malo drugačiji planinarski izlet koji sudionicima nudi uz obaveznu pješačku turu zagorskim bregima susret sa oživljenom poviješću. Još nam samo ostaje reći: Vidimo se dogodine!