Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Održan jubilarni 50. pohod Stazama Gupčevih puntara

Unatrag nekoliko godina bilježimo stali porast interesa planinarskih društava i pojedinaca za tradicionalni pohod Stazama Gupčevih puntara. Svakako tome pridonosi i spektakularno uprizorenje završne bitke u organizaciji Vitezova zlatnog kaleža, ali također po riječima sudionika pohoda gostoljubivost i druželjubivost domaćih planinara iz PD „Stubičan“ koji pohod organiziraju.

Za jubilarni 50. pohod okupilo se ponovno malo više od 150 planinara, a zahvaljujući prijateljima iz Ptuja opet je bio međunarodni. Gosti su došli iz sljedećih planinarskih udruga: PD „Zagorske steze“ Zabok, PK Ivanec, PD Izvor Kalinje Sv. Ivan Zelina, PD Grohot Marija Bistrica, PD Garjevica Čazma, PD Strahinjčica Krapina, HPD Zanatlija Zagreb, HPD Pliva Zagreb, HGSS Koprivnica, DSR Uljanik Pula, PPD Bednjalec Andrić Zagreb, PD Stubaki Stubičke Toplice te članovi PD Stubičan s prijateljima koji će te postati planinari.

Ove godine trasu su vodiči organizirali tako da je reklamni slogan glasio: „Vodimo vas kraj 2 crkve, 2 kapele, 2 spomenika, 2 stare hiže, 2 dvorca na bitku 2 vojske“. U lijep sunčani dan raspoloženi hodači krenuli su u 9:30 s mjesta okupljanja kod Fontane prijateljstva, gdje su vrijedne članice društva pripremile slatke i slane delicije dobrodošlice.  Trasa je vodila preko sela Matenci, Vinterovec, Samci do okrepne stanice kod Gupčeve lipe na kojoj se tradicionalno nudio seljački zalogaj pa do Gupčeve hiže i dvorca Stubički Golubovec točno na vrijeme za početak inscenacije Bitke kod Stubice.

Za uspomenu osim mnoštva fotografija sudionici su ove godine ponijeli kući i prigodni straničnik (bookmarker) s otisnutim natpisom 50. pohod Stazama Gupčevih puntara koji je u suradnji s PD „Stubičan“ priredila Turistička zajednica područja Donja i Gornja Stubica.