Web PD “Stubičan”

Dobrodošli na web stranice Planinarskog društva "Stubičan"

Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako se učlaniti i pridružiti se našim druženjima u prirodi!

Kontakt

Pošaljite poruku na
planinari.stubicani@gmail.com

Copyright

© 2015.-2019. PD "Stubičan"

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti sliku i isječak teksta koji služe kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Pogled unatrag u 2019. g.

Nova sportska atrakcija u Donjoj Stubici

Kad ima volje, postoji i način. Baš se ova poslovica ostvarila u slučaju opremanja donjostubičke sportske dvorane novom penjačkom stijenom. Entuzijasti Planinarskog društva „Stubičan“ predvođeni tajnikom društva Danielom Kurenom prikupili su potrebne podatke, od toga zašto je važno baviti se ovim sportom i tko se njime može baviti do toga tko sve može ponuditi izradu takvog objekta, i dogovorili s gradonačelnikom Nikolom Gospočićem sastanak kako bi predložili izgradnju objekta kojim bi se upotpunila ponuda donjostubičke gradske sportske dvorane. Njihovo je oduševljenje, očigledno, bilo zarazno jer je ideja odmah prihvaćena. Planirana su sredstva u gradskom proračunu, planinari su krenuli u akciju prikupljanja donacija. A onda se pojavila nova mogućnost: Središnji državni ured za šport Republike Hrvatske raspisao je Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2019. godini. Grad Donja Stubica odmah se javio na natječaj jer je već postojao idejni projekt nastao u suradnji s PD „Stubičan“. Projekt je 17. travnja prošao kao jedan od 22 najbolje ocijenjena, ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje gradnje objekta potpisan je 27. svibnja između Središnjeg državnog ureda za sport i Grada Donja Stubica te je gradnja započela početkom kolovoza. Stijenu je projektirala i izgradila tvrtka Wallnux iz Zagreba. Donirana sredstva koja su prikupljena od tvrtki Metalis, Salvus, Trgostil, TPK Orometal, EPO Oroslavje, Vetropack Straža, Horex Zagreb i ŽUC Zagrebačke županije PD „Stubičan“ uložio je u nabavku nužne opreme potrebne za korištenje stijene.

Na Dan Hrvatskog olimpijskog odbora 10. rujna 2019. za sve donjostubičke osnovnoškolce javno je predstavljena nova penjačka stijena, uz gostovanje kadetske hrvatske reprezentativke u sportskom penjanju Karle Zrinski. Tijekom cijelog rujna i listopada volonteri PD „Stubičan“ omogućili su svim zainteresiranima, bez obzira na dob, da se okušaju u penjanju na stijeni. Oko stotinjak djece isprobalo je penjanje, no generirala se grupa od tridesetak djece različitog uzrasta koja redovito dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom) dolaze na penjanje, dok se broj odraslih koji subotom dolaze svakog tjedna povećava. Nova sportska atrakcija, zapravo je postala hit!

Zbog svih navedenih aktivnosti, možemo zaključiti da su planinari u drugom dijeluove godine malo više penjali u dvorani nego u planinama. No, valja spomenuti da smo u drugom dijelu ove godine ipak uspjeli održati nekoliko uspješnih pohoda od kojih svakako izdvajamo pohod na Triglav preko Tominškove staze 17. i 18. kolovoza.

Volonteri PD „Stubičan“ omogućavaju korištenje penjačke stijene u donjostubičkoj gradskoj dvorani.